Κορωνοϊός – Διαδοχικές συσκέψεις: Διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Υγείας και της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιχείρηση «Ελευθερία». Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα εμβόλια.: «Φως στο τούνελ τα εμβόλια» – Κικίλιας: «Υπάρχει ικανός αριθμός να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί»

Κορωνοϊός – Διαδοχικές συσκέψεις: Διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Υγείας και της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιχείρηση «Ελευθερία». Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα εμβόλια.: «Φως στο τούνελ τα εμβόλια» – Κικίλιας: «Υπάρχει ικανός αριθμός να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί»

Διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Υγείας και της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιχείρηση «Ελευθερία». Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα εμβόλια.

Σε ρυθμούς εμβολίων κινείται πλέον η χώρα μας, καθώς όπως όλα δείχνουν ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχείς είναι οι τηλεδιασκέψεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου με τους Διοικητές και τους Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών, ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με θέμα την υλοποίηση του σχεδίου για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Στην ενημέρωση της Πέμπτης με θέμα την καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης με το κωδικό όνομα «Ελευθερία», όπως έχει ονομαστεί, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

«Να καταγράψουμε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να εμβολιαστούν και να προχωρήσουμε τάχιστα στην υλοποίηση του project» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως τέλος του χρόνου τα εμβόλια έρχονται στην Ευρώπη και την Ελλάδα και διαμηνύοντας ότι υπάρχει ικανός αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί.

Παράλληλα, ο κ. Κιλίλιας είπε ότι πρέπει να προστατεύσουμε «τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, που γυρίζουμε από το νοσοκομείο και τους βάζουμε σε κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αποτελεούν φως στο τούνελ αυτής της πανδημίας». «Σε συνεργασία με τους επιστήμονες των νοσοκομείων θα πρέπει να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερωτηματα, να γίνει οργανωμένη εκστρατεία.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε αυτή θα λάβουν μέρος τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού, με το κωδικό όνομα «επιχείρηση Ελευθερία».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση οργάνωσε και ήδη εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου», είχε αναφέρει στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, υπογραμμίζοντας πως σε λίγα εικοσιτετράωρα, «ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό η οποία σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά την αρχή του τέλους».

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός

Η 27η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, θα φτάσει στη χώρα μας νωρίτερα από τα σκευάσματα άλλων εταιρειών, στο υγειονομικό προσωπικό. Το πλάνο προβλέπει, μάλιστα, ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για την Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, στα νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη καταφτάσει εντολή που ζητά από το προσωπικό να προβεί σε δηλώσεις για το αν επιθυμεί να εμβολιαστεί, παρότι δεν έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση τους, όπως ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Tο Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό, το οποίο ονομάστηκε «Ελευθερία», προβλέπει ότι κατά προτεραιότητα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί. Ακολουθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι υπέργηροι και, έπειτα, ο γενικός πληθυσμός.

Έτσι θα φυλάσσονται τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή συναγερμός επικρατεί για τη φύλαξη των αποθεματων των εμβολίων και έτσι δημιουργήθηκε το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την επιχείρηση «Ελευθερία».

Πρόκειται για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την επιχείρηση «Ελευθερία» της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτες τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

  • 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
  • Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Δηλαδή απαιτούνται:

  • 4.000-5.000 αστυνομικοί γι αυτό
  • Εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:

  • Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
  • Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Τα έντυπα για τον εμβολιασμό

Το φως της δημοσιότητας βλέπει το έντυπο που θα υπογράφουν οι πολίτες, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους ώστε να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται με την προφορική ή τη γραπτή συναίνεση των πολιτών, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στην Επικράτεια.

Στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα, προβλέπεται ότι οι πολίτες που θα δεχτούν να εμβολιαστούν θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, επιβεβαιώνοντας πως έχουν ενημερωθεί σχετικά με το υπό χορήγηση εμβόλιο, ότι κατανοούν τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού αλλά και για τις αντενδείξεις.

Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι σε θέση να παράσχει προφορική συγκατάθεση, τότε το εν λόγω έντυπο θα συμπληρώνεται από κάποιον οικείο του, από τον πάροχο φροντίδας ή από τον δικαστικό συμπαραστάτη.

Δείτε αναλυτικά το έντυπο

Οι ευπαθείς ομάδες και ο υπόλοιπος πληθυσμός θα εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους και στη συνέχεια θα απαντούν γραπτώς σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, προκειμένου λάβουν οι ειδικοί τις σχετικές πληροφορίες και να εξεταστεί αν όντως πρέπει γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μπορούν να προχωρήσουν στην εν λόγω ιατρική πράξη.

Έτσι, αφού ο πολίτης συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία, στη συνέχεια με «Ναι», «Όχι» ή «Δεν ξέρω» θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως, «αισθάνεστε αδιάθετος σήμερα;», «Έχετε κάποια γνωστή αλλεργία σε φάρμακα, τρόφιμα, κάποιο συστατικό εμβολίου ή στο καουτσούκ;» ή «Είστε υπό μακροχρόνια αγωγή με αντιπηκτικά ή ασπιρίνη;» και «Έχετε διαγνωστεί με COVID-19;».

Δείτε το ερωτηματολόγιο

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme