Κορωνοϊός: Ανησυχία για 20.000 «κρυμμένα» κρούσματα στη χώρα – Πονοκέφαλος η διασπορά και οι ασυμπτωματικοί

Κορωνοϊός: Ανησυχία για 20.000 «κρυμμένα» κρούσματα στη χώρα – Πονοκέφαλος η διασπορά και οι ασυμπτωματικοί

Σχεδόν 5.500 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Προβληματισμός για τα «κρυμμένα» και τους ασυμπτωματικούς.

Την ώρα που η Αττική είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμό καταγράφοντας καθημερινά τα περισσότερα νέα ημερήσια κρούσματα σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας ένα νέο μέτωπο προβληματίζει τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως πλέον είναι διάσπαρτα τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ αυξάνονται μέρα με την ημέρα και οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς που βλέπουν πως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία σήμερα υπάρχουν συνολικά 5.472 ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, σε ένα σύνολο 22.358 κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας στις 26 Φεβρουαρίου οπότε και κατεγράφη το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην πατρίδα μας. Όσοι έχουν πάντως καταγραφεί ως «ενεργά κρούσματα» είτε βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, είτε σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να είναι σε απόλυτο έλεγχο από τις Αρχές.

Συστηματικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα οι έλεγχοι από τις Αρχές συνεχίζονται συστηματικά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσοι βρίσκονται σε περιορισμό, τηρούν και τις σχετικές οδηγίες και παραμένουν στο σπίτι τους ή στο χώρο που έχει ορισθεί. Αξιοσημείωτο είναι με βάση τα επίσημα στοιχεία ότι 14.019 συμπολίτες μας ανάρρωσαν κατ’ οίκον από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας.

«Βραχνάς» οι ασυπτωματικοί

Ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας και ταυτόχρονα αστάθμητο παράγοντα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. Οι ειδικοί ανησυχούν πως μπορεί να διασπαρεί ο κορωνοϊός με μεγάλη ευκολία χωρίς να το αντιληφθούμε. Μάλιστα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού σημείωσε μιλώντας στο Open ότι όλες οι στατιστικές δείχνουν πως μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 20.000 «κρυμμένα» κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Γεγονός που δείχνει και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε καθημερινή βάση για τον πληθυσμό.

«Εύχομαι να μην επαληθευθώ, δυστυχώς όμως έτσι είναι. Αυτό δείχνουν όλα τα μοντέλα» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο ο συγκεκριμένος αριθμός προκαλεί έντονη ανησυχία, ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα, οπότε δεν λαμβάνουν και τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην γίνει η διασπορά του ιού.

«Δεν έχουμε μελέτη που να δείχνει αριθμούς σε επίπεδο πληθυσμιακό και να μετράμε και ασυμπτωματικά κρούσματα», πρόσθεσε. Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τη χρήση μάσκας μέσα και έξω, όταν υπάρχει συνωστισμός, έχει κάποιες ενστάσεις: «Ποιος αποφασίζει πότε έχουμε συνωστισμό; Όμως είναι καλή κίνηση. Πάμε προς το σωστό δρόμο».

Για τα εμβόλια είπε: «Σε τελική φάση είναι 8 εμβόλια. Δύο είναι διαφορετικής τεχνολογίας και πιστεύω σε αυτά, αλλά το πρόβλημα που βλέπω είναι η διανομή τους. Το ένα πρέπει ας πούμε να είναι στους -90 βαθμούς, οπότε πρέπει να παραδοθεί σωστά».

Όπως έχει επισημάνει και ο επίκουρος καθηγητής και επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 50 με 80% των ασθενών με κορονοϊό μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Γι αυτό εξάλλου και όλοι οι επιστήμονες τονίζουν πως η συμπεριφορά των πολιτών θα πρέπει να εστιάζεται στην τήρηση των μέτρων, ώστε και φορέας να είναι κανείς, να προστατεύεται η δημόσια υγεία με τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme