Από ώρα σε ώρα η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών – Ο κύβος ερρίφθη στην τηλεδιάσκεψη Σουρανή, Χέκερ, Καλίν – Στο σπίτι του Μητσοτάκη ο Πομπέο στα Χανιά

Από ώρα σε ώρα η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών – Ο κύβος ερρίφθη στην τηλεδιάσκεψη Σουρανή, Χέκερ, Καλίν – Στο σπίτι του Μητσοτάκη ο Πομπέο στα Χανιά

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας. Ποιος θα είναι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Παραμένει στο τραπέζι ένα τηλεφώνημα ή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Από ώρα σε ώρα, πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, αναμένεται εκτός απροόπτου η κοινή ανακοίνωση σε Αθήνα και Άγκυρα, της ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών. Μία τέτοια εξέλιξη θα αμβλύνει και τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των υπουργών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που επρόκειτο να επιβληθούν εάν συνέχιζε τις μονομερείς ενέργειες. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε ούτε κείμενο συμπερασμάτων υπό επεξεργασία. Πιθανόν να εκδοθεί απλή δήλωση.

Η τριμερής τηλεδιάσκεψη

Ο κύβος ερρίφθη την Παρασκευή στην τριμερή τηλεδιάσκεψη, διάρκειας μισής ώρας, ανάμεσα στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ Γιάν Χέκερ και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις απευθείας συνομιλίες Σουρανή – Καλίν στις οποίες έγιναν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Το Μαξίμου και το υπ. Εξωτερικών κρατούν σιγήν ιχθύος ως προς την ημερομηνία των διερευνητικών επαφών. Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών με τις οποίες συνομίλησε το Newpost, έδειχναν την Δευτέρα ή την Τρίτη 28- 29 Σεπτεμβρίου. Το βέβαιο είναι ότι θα αρχίσουν αμέσως μετά το Συμβούλιο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 24-25/9. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας θα είναι ο πρέσβης ε.τ Παύλος Αποστολίδης ο οποίος έχει τον ίδιο ρόλο από το 2010. Την τελευταία φορά που διακόπηκαν οι διερευνητικές επαφές ήταν το 2016, λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας.

61ος γύρος

Θα πρόκειται για τον 61ο κύκλο διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι οι συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν κρατούνται επίσημα πρακτικά. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις λαμβάνονται σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Παραμένει στο τραπέζι ένα τηλεφώνημα ή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η Άγκυρα αναμένει τον τόνο που θα έχουν οι δηλώσεις της ΕΕ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost. Η Κύπρος έχει αντιδράσει διότι η Τουρκία εξέδωσε Navtex έως τις 12 Οκτωβρίου για το Barbaros που κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όποια μορφή κι αν έχει η πρώτη απευθείας επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν θα είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Υπέρ ο Τσίπρας

Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αν και άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών -«αν η είδηση είναι αληθής» όπως είπε.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια επίσημη ενημέρωση. Δεν αποκλείεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να ενημερώσει τα κόμματα μετά τις ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε εάν «υπήρξαν ανταλλάγματα», για την απόσυρση του Οruc Reis και την έναρξη των διερευνητικών επαφών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να τον κατηγορεί ότι «καλλιέργησε θεωρίες συνομωσίας γύρω από την απόσυρση του Oruc Reis». «Τον καλούμε να αναλογιστεί τι είπε και τι ευθύνες αναλαμβάνει» τόνισε.

Η Χάγη

Η γενική εκτίμηση είναι πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές επαφές για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που αναγνωρίζεται ως η μόνη διαφορά από την Ελλάδα. Αντίθετα η Τουρκία ανοίγει μεγάλη ατζέντα θεμάτων. Το Δικαστήριο της Χάγης είναι η πιο πιθανή εξέλιξη εάν δεν διακοπούν βίαια και πάλι οι διερευνητικές επαφές. Απαιτείται συνυποσχετικό των δύο χωρών και δέσμευση τους ότι θα εφαρμόσουν την απόφαση σε κάθε περίπτωση. Αλλά είναι πολύ μακρύς ο δρόμος μέχρι εκεί.

Ο Πομπέο

Σε Θεσσαλονίκη και Χανιά αναμένεται να βρεθεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στο διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου αν και ακόμη δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Πομπέο θα μιλήσει σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει τετ α τετ και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη όπου θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας η οποία εξελίσσεται πιο σημαντική για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και από εκείνη του Ινσιρλίκ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον κ.Πομπέο και θα τον φιλοξενήσει την κατοικία του στα Χανιά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η επίσκεψη του, που συμπίπτει με την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην προετοιμασία των οποίων υπήρξε και αμερικανικός δάχτυλος, πραγματοποιείται περίπου ένα μήνα πριν τις αμερικάνικες εκλογές, γεγονός που καταδεικνύει και το ενδιαφέρον του Τραμπ για την ενίσχυση της αμυντικής συμφωνίας. Στη Σούδα θα είναι παρών και ο υπουργός Άνυνας Νίκος Παναγιωτοπουλος.

Πρόσφατα ο Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας και τη στήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό.

«Υπάρχουν τρόποι επίλυσης αυτών των θαλάσσιων διαφορών» δήλωσε. «Η απάντηση δεν είναι μέσω «μπούλινγκ» ή εκφοβισμού ή χρήσης στρατιωτικής βίας, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών επίλυσης διεθνών διαφορών. Υπάρχει ένα σύνολο κανόνων. Υπάρχει μια διαδικασία. Προτρέπουμε κάθε έθνος να μειώσει την ένταση, να μειώσει το στρατιωτικό του αποτύπωμα και να συμμετάσχει σε μία διαδικασία που είναι διπλωματική και όχι στρατιωτική».

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme