Συγγραφέας υποψήφια για το Booker δικάζεται για ένα πλακάτ

Συγγραφέας υποψήφια για το Booker δικάζεται για ένα πλακάτ

Στις 28 Ιουλίου η Tsitsi Dangarembga μπήκε στη μακρά λίστα για το φετινό βραβείο Booker, για το μυθιστόρημά της This Mournable Body. Τρεις μέρες μετά συνελήφθη στην πατρίδα της, τη Ζιμπάμπουε, για ένα αντικυβερνητικό πλακάτ που κρατούσε. Και μόλις τρεις μέρες μετά την είσοδό της στη βραχεία λίστα του Booker, δικάζεται για το «έγκλημά» της.

Η Dangarembga συμμετείχε με τον τρόπο της στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Ιουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία. Οι διαμαρτυρίες αυτές είχαν κηρυχθεί παράνομες από το καθεστώς, και για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι προτίμησαν να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους μέσω των social media. Όμως η συγγραφέας προτίμησε να σταθεί ειρηνικά σε έναν δρόμο, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Θέλουμε κάτι καλύτερο. Μεταρρυθμίστε τους θεσμούς μας».

Η συγγραφέας κατηγορείται τώρα για συμμετοχή σε εκδήλωση με σκοπό την πρόκληση βίας και την παραβίαση της κοινωνικής ειρήνης. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι επικριτές της κυβέρνησης στηλιτεύουν την κακοδιαχείριση, την καταπίεση των διαφωνούντων και τη διαφθορά, και δεν έχουν βίαια κίνητρα.

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme