Λιβύη: Πώς θα επηρεάσει η παραίτηση Σάρατζ τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά

Λιβύη: Πώς θα επηρεάσει η παραίτηση Σάρατζ τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά

Ο αντίκτυπος της επικείμενης παραίτησης Σάρατζ στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Τι θα γίνει με τη συμφωνία της Τρίπολης.

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να επέλθουν μετά την εκδήλωση πρόθεσης παραίτησης από την εξουσία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Από τη μία, η επικείμενη παραίτηση Σάρατζ μπορεί να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο και την πολιορκία της πρωτεύουσας Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ και από την άλλη αναμένεται να προκαλέσει πολλές εξελίξεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τη μεταξύ τους ΑΟΖ.

Παράλληλα, η εξομάλυνση της κατάστασης στη Λιβύη αναμένεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς η χώρα της Αφρικής αποτελεί μία από τις βασικές, μαζί με την Τουρκία, πύλες που χρησιμοποιούν οι διακινητές, προκειμένου να προωθήσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, ο Σάρατζ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την εξουσία έως τα τέλη Οκτωβρίου. Επί της ουσίας, ήταν μία αναμενόμενη κίνηση, η οποία είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα από τις διεθνείς δυνάμεις που μεσολαβούσαν για την παύση των εμφύλιων εχθροπραξιών.

Ο Σάρατζ έκανε την ανακοίνωση σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρος στην παραίτηση του Λίβυου ηγέτη, είναι οι στενές σχέσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι αυτός που συμφώνησε και έβαλε την υπογραφή του στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημονίου.

Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη, συμβάλλοντας τον κυβερνητικό στρατό έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ. Η αντίδραση της Άγκυρας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο στο μέτωπο της επίσημης διπλωματίας, όσο και σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme