Oruc Reis: Η επόμενη μέρα μετά την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου – Το αφήγημα της Άγκυρας και η εγρήγορση της Αθήνας

Oruc Reis: Η επόμενη μέρα μετά την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου – Το αφήγημα της Άγκυρας και η εγρήγορση της Αθήνας

Το αφήγημά της γύρω από την αποχώρηση του Oruc Reis «χτίζει» σήμερα η Τουρκία. Τι αναφέρουν οι υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας. Πώς αντιδρά οι Αθήνα.

Η αποχώρηση της Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η απόσυρση του στην Αττάλεια ερμηνεύτηκε κατ’ αρχήν από την Αθήνα ως ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά η λέξη κλειδί είναι το «πρώτο». Η Αθήνα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις τουρκικές ενέργειες καθώς η Άγκυρα πολλές φορές έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη και αφερέγγυα και δεν αποκλείεται η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού να μην είναι παρά μόνο ένας ακόμα ελιγμός.

Τι λέει η Άγκυρα για την αποχώρηση

Το αφήγημά της για στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια «χτίζει» σήμερα η Άγκυρα, με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας να εξηγεί πως το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση και τον υπουργό Φατίχ Ντονμέζ να υποστηρίζει σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή. Οι Τούρκοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανούν ως υποχωρητικοί καθώς κάτι τέτοιο να «πλήγωνε» την εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι το Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεμήνυσε δε, πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνεται.

Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει ο τούρκος υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.

«Το θέμα (με το Ορούτς Ρέις) έχει ως εξής θα μπορούσαμε να πούμε: Εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των αρμόδιων υπουργείων, βρίσκεται σε μία προγραμματισμένη δραστηριότητα. Και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, θα γίνονται μπρος πίσω κινήσεις. Επ’ ουδενί δεν τίθεται θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας και του δίκιου μας εκεί. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη δραστηριότητα», εξήγησε, και αμέσως μετά αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Αγκυρα τις τελευταίες 15 ημέρες.

Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση

Ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τους ελιγμούς με στόχο να συντηρήσει την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Ελλάδα συνεχίζει τη θωράκιση της χώρας όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά ενισχύοντας παράλληλα την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Στο τελευταίο εντάσσεται η απόκτηση 18 μαχητικών Rafale που αναβαθμίζει ποιοτικά το ελληνικό οπλοστάσιο και η αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών παράλληλα με τον επανεξοπλισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες» είπε για να προσθέσει.

«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.

Σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τα ελληνοτουρκικά, τις κυρώσεις και το γιατί θεωρεί ότι έγινε η αποχώρηση του Oruc Reis, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme