Σχεδόν 600 βιβλία κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα στη Μεγάλη Βρετανία

Σχεδόν 600 βιβλία κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα στη Μεγάλη Βρετανία

Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η 3η Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν μία ιστορική ημέρα για τον εκδοτικό κλάδο της Μεγάλης Βρετανίας. Κι αυτό γιατί τη μέρα εκείνη σχεδόν 600 νέα βιβλία εμφανίστηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων! Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βιβλίων που κυκλοφόρησαν στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν 579, αυξημένος κατά 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο λόγος για αυτόν τον… συνωστισμό βιβλίων δεν είναι άλλος από την πανδημία, εξαιτίας της οποίας πολλές νέες κυκλοφορίες αναβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί εκδότες να επιλέξουν τελικά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αυτό σίγουρα δεν άρεσε καθόλου σε ορισμένους συγγραφείς, όπως η Νατάσα Ράνταλ, της οποίας το πρώτο μυθιστόρημα είχε προγραμματιστεί για κυκλοφορία στις 3 Σεπτεμβρίου πριν από την πανδημία και πλέον είναι αντιμέτωπο με τεράστιο ανταγωνισμό. «Όταν κυκλοφορούν τόσα βιβλία, υπάρχει υπερβολικά πολύς θόρυβος που πρέπει να ανταγωνιστείς», σχολίασε μιλώντας στο BBC.

Ωστόσο, ίσως η πραγματικότητα να μην είναι τόσο ζοφερή όσο φαίνεται. Σύμφωνα με τον Tom Tivnan του The Bookseller, πάνω από τα μισά βιβλία που κυκλοφόρησαν στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν ακαδημαϊκά ή εκπαιδευτικά, και περίπου το 45% αυτών εντάσσεται στις πιο εμπορικές κατηγορίες. «Δε λέω ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα – κάθε επιπλέον βιβλίο στη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν τα βιβλιοπωλεία είναι ήδη γεμάτα, σημαίνει ότι οι βιβλιοπώλες θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές. Όμως νομίζω ότι το ζήτημα είναι διαχειρίσιμο. Η πλειοψηφία αυτών των βιβλίων που κυκλοφόρησαν δεν απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη», επισήμανε.

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme