Ενόχληση για την αμερικανική «εισβολή» στο βραβείο Booker

Ενόχληση για την αμερικανική «εισβολή» στο βραβείο Booker

Αμερικανικής καταγωγής είναι οι εννέα από τους δώδεκα συγγραφείς που συμπεριλαμβάνονται στη μακρά λίστα για το φετινό βραβείο Booker, και το γεγονός αυτό έχει ενοχλήσει ορισμένους Βρετανούς συγγραφείς, οι οποίοι θεωρούν πως το «άνοιγμα» του βραβείου που έγινε το 2014 ήταν μια λανθασμένη απόφαση.

Έως το 2014, υποψήφια για βραβείο Booker μπορούσαν να είναι μόνο βιβλία γραμμένα από Βρετανούς ή προερχόμενους από κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας συγγραφείς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια για να είναι ένα βιβλίο υποψήφιο αρκεί να είναι γραμμένο στα αγγλικά και να έχει κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία ή/και την Ιρλανδία.

Ορισμένοι Βρετανοί συγγραφείς, μιλώντας σε βρετανικές εφημερίδες, σχολίασαν ότι η αλλαγή αυτή μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες Βρετανών συγγραφέων να κερδίσουν το βραβείο, αλλοιώνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, ενώ επισήμαναν ότι τα μεγάλα αμερικανικά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Πούλιτζερ και το National Book Award, απευθύνονται αποκλειστικά σε Αμερικανούς συγγραφείς.

Από την πλευρά της, η Γκάμπι Γουντ, λογοτεχνική διευθύντρια του βραβείου Booker, δήλωσε στην Evening Standard ότι το Booker δεν ήταν ποτέ τόσο εθνοκεντρικό και εσωστρεφές όσο τα αμερικανικά λογοτεχνικά βραβεία, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των αναγνωστών, αν οι κριτές μπορούν να κάνουν τις προτάσεις τους με βάση όλα τα λογοτεχνικά έργα που δημοσιεύονται στα αγγλικά σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία».

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme