Οι αποχαιρετισμοί του Μπέρνχαρντ Σλινκ

Οι αποχαιρετισμοί του Μπέρνχαρντ Σλινκ

Ένα νέο βιβλίο του γνωστού Γερμανού συγγραφέα Μπέρνχαρντ Σλινκ, η συλλογή διηγημάτων Abschiedsfarben (Χρώματα του αντίο), κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γερμανία. Στο έργο του αυτό ο Σλινκ διερευνά θέματα όπως οι διάφοροι αποχαιρετισμοί στην ανθρώπινη ζωή, οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο 76χρονος συνταξιούχος δικηγόρος και συγγραφέας αναφέρθηκε στο κυρίαρχο θέμα του βιβλίου του: «Με ενδιαφέρει ως θέμα ο αποχαιρετισμός. Από έναν αποχαιρετισμό μπορεί να προκύψουν τραύματα, πόνος και θλίψη, και η ενοχή παίζει επίσης κάποιο ρόλο. […] Δε μιλώ για το να λες αντίο στη ζωή, αλλά για το να λες αντίο μέσα στο πλαίσιο της ζωής. Αποχαιρετισμοί σε ανθρώπους, αποχαιρετισμοί σε στάδια της ζωής, αποχαιρετισμοί σε ελπίδες, σε προσδοκίες, σε φόβους – αποχαιρετισμοί οδυνηροί και απελευθερωτικοί. Μιλώ για τους αποχαιρετισμούς που συμβαίνουν ξανά και ξανά στη ζωή, τους οποίους αντιμετωπίζουμε ξανά και ξανά».

Σε ερώτηση αν η δικηγορική του ιδιότητα, που απαιτεί πλήρη ακρίβεια, έρχεται σε αντίθεση με τη μεγαλύτερη ελευθερία που του δίνει η ιδιότητα του συγγραφέα, απάντησε: «Ακόμα και ένας καλός δικηγόρος χρειάζεται φαντασία. Ένας δικηγόρος που απλώς αναπαράγει αυτό που η νομοθεσία έχει επινοήσει και αποφασίσει γι’ αυτόν, χωρίς να αναζητά και να βρίσκει νέες απαντήσεις σε ερωτήματα νόμου και δικαιοσύνης, είναι ένας οικτρός δικηγόρος».

Σημειωτέον ότι τα βιβλία του Μπέρνχαρντ Σλινκ κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Κριτική.

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme