Θρίλερ με την αξιολόγηση: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με ελάφρυνση χρέους – Οι...

Θρίλερ με την αξιολόγηση: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με ελάφρυνση χρέους – Οι Θεσμοί ζητούν περισσότερο αίμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, καθώς, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), «προετοιμάζει τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα», οι οποίες αποκρυσταλλώνονται – μεταξύ άλλων – σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 21,8 μονάδες επί του ΑΕΠ μέχρι το 2060, αλλά και στην απαλλαγή της χώρας από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να συμφωνεί στην πρόταση του ESM αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Θρίλερ με την αξιολόγηση: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με ελάφρυνση χρέους - Οι Θεσμοί ζητούν περισσότερο αίμα

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος», γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι «στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα.

Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Κατά τη Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο (03 και 04/12/2016), υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο πήχης κατεβαίνει – Τα περιθώρια πολιτικής συμφωνίας

Θρίλερ με την αξιολόγηση: Ο Σόιμπλε συμφωνεί με ελάφρυνση χρέους - Οι Θεσμοί ζητούν περισσότερο αίμα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση ως την ερχόμενη Δευτέρα (05/12/2016), οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, να νομοθετήσει όλα τα απαραίτητα prior action που απαιτούνται για να κλείσει η β’ αξιολόγηση και αυτό σημαίνει ότι κάποια κράτη θα απαιτήσουν να προηγηθεί η έγκριση όλων των δράσεων. Γι’ αυτό ο ρεαλιστικός στόχος για τη Δευτέρα είναι τουλάχιστον μια πολιτική συμφωνία, που θα προϊδεάζει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αν όμως στη συνάντηση της Δευτέρας δεν επιτευχθεί «έστω πολιτική συμφωνία», δεν αποκλείεται η πιθανότητα ενός νέου Eurogroup εντός Δεκεμβρίου, για να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία να κλείσει η εκκρεμότητα «Ελλάδα» φέτος και να δοθεί το σήμα ότι η Ευρωζώνη τα κατάφερε.

Για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, συμφωνία χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτό πιέζουν να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα, το εργασιακό, για το οποίο η λύση θα είναι πολιτική, για το δημοσιονομικό κενό του 2018, και για τον προσδιορισμό των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, παίρνοντας νέα μέτρα, οδηγώντας σε αδιέξοδο τη διένεξη. Ωστόσο, μπορεί εισακουστούν οι πιο διπλωματικές φωνές της ελληνικής πλευράς, που προτείνουν να αποδεχτούμε μεγάλα πλεονάσματα και μέτρα, και να τα αναθεωρήσουμε σε δεύτερο χρόνο, όταν θα καθοριστεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης.

Πηγή: Newsbomb.gr

Σχόλια

Σχόλια