Η ώρα του Eurogroup: Στο τραπέζι τα μέτρα για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας – Τι θα συζητηθεί

Η ώρα του Eurogroup: Στο τραπέζι τα μέτρα για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας – Τι θα συζητηθεί

Σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup ενώ το Σάββατο θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στο Ecofin.

Τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα εξεταστούν στις πρώτες δια ζώσης συνεδριάσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο στη Λισαβόνα.

Σήμερα Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 στα τέλη του 2022. Εξάλλου για την Ελλάδα η Επιτροπή αναθεώρησε μεν τις προβλέψεις της για ανάπτυξη σε 4,1% για το 2021 και 6% για το 2022 έναντι των αρχικών προβλέψεων 3,5% για το 2021 και 5% για το 2022, ωστόσο επισημαίνει ότι ο τουρισμός και γενικότερα ο τομέας των υπηρεσιών χτυπήθηκε ιδιαίτερα. Και ναι μεν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση ωστόσο τονίζει ότι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό των πολιτών θα συμβάλλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται σήμερα να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για την συνέχιση της στήριξης των οικονομικών των κρατών μελών, με τρόπο ανάλογο των αναγκών της κάθε χώρας, καθώς βάσει των στοιχείων η υγειονομική κρίση είχε διαφορετική επίπτωση στις εταιρείες αλλά και τους εργαζόμενους ανάλογα με το κλάδο και την εξειδίκευση. Έτσι, σημερα θα αναζητηθούν τρόποι για την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης και της υιοθέτησης πιο στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης επιμέρους κλάδων της οικονομίας. Στην ουσία η στήριξη το επόμενο διάστημα θα εστιάσει στις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, δίνοντας τους τα εφόδια που χρειάζονται όχι πια για να στηριχθούν αλλά για να ανακάμψουν. Όπως και να έχει δεδομένου ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι άτυπη, οι οριστικές αποφάσεις, θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και η συνεδρίαση του του Ecofin με τη συμμετοχή όλων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και των κεντρικών τραπεζιτών με αντικείμενο την ενδυνάμωση του κοινού αντίκτυπου της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία της Ένωσης.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης θα αναζητηθούν τρόποι για την μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν για το ρόλο της φορολογικής πολιτικής ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme