Βιοψία προστάτη

Βιοψία προστάτη

Ο μόνος ασφαλής τρόπος διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι η διενέργεια βιοψίας και η ιστοπαθολογική επιβεβαίωση από παθολογοανατόμο.

Η βιοψία του προστάτη γίνεται με τη χρήση ειδικών υπερήχων με ειδική κεφαλή (διορθική), που εισάγεται από τον πρωκτό και απεικονίζει τον αδένα στην οθόνη.

Η εξέταση του PSA, η δακτυλική εξέταση και το διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη –μεμονωμένα ή σε συνδυασμό – θέτουν μόνο την υποψία ύπαρξης κακοήθειας του προστάτη.

Το διορθικό υπερηχογράφημα κατά τη βιοψία βοηθά στη λήψη βιοψιών από διαφορετικά σημεία.

Μετά την παραλαβή των βιοψιών του προστάτη, ο παθολογοανατόμος εκτιμά την έκταση του καρκίνου σε κάθε τεμάχιο βιοψίας.

Η γνωμάτευση είναι είτε αρνητική, δηλαδή χωρίς θετική ένδειξη καρκίνου του προστάτη και χωρίς παρουσία ενδοεπιθηλιακής προστατικής νεοπλασίας (ΡΙΝ), χαμηλού ή υψηλού βαθμού. Αν το ΡΙΝ είναι χαμηλό, συστήνεται μόνο παρακολούθηση του ασθενή. Αν είναι υψηλό, θεωρείται προκαρκινική βλάβη, με πιθανότητα περίπου 50% να αναπτυχθεί καρκίνος. Αν αυξάνεται παράλληλα και το ΡSΑ η βιοψία επαναλαμβάνεται.

Αν η βιοψία είναι θετική, απαιτούνται επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή τύπο του καρκίνου: ο βαθμός κακοήθειας μετράται σε μονάδες Gleason (από 2 έως 10),

Το Gleason score μαζί με το ΡSΑ αποτελούν τα βασικά στοιχεία καθορισμού της πρόγνωσης του καρκίνου.

Η βιοψία του προστάτη εκτελείται είτε με μέθη είτε με τοπική αναισθησία, ώστε να είναι ανώδυνη. Πριν και μετά την βιοψία συστήνεται αγωγή με αντιβιοτικά για την πρόληψη τυχόν λοίμωξης (προστατίτιδα).

Πηγή: sgouvalis.gr

Post Author: newzme