Ελασσόνα: Πάνω από 20 μετασεισμοί τη νύχτα – Ανησυχία μετά τα 5,9 Ρίχτερ και την ενεργοποίηση νέου ρήγματος

Ελασσόνα: Πάνω από 20 μετασεισμοί τη νύχτα – Ανησυχία μετά τα 5,9 Ρίχτερ και την ενεργοποίηση νέου ρήγματος

Ακόμα μια δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στη Θεσσαλία. Μπαράζ μετασεισμών και προβηματισμός για τα 5,9 Ρίχτερ που προήλθαν από νέο ρήγμα.

Ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας προκάλεσε ο νέος σεισμός μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 21:00 της Πέμπτης. Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν πάνω από 20 μετασεισμοί, ενώ αρκετοί εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές, ξενοδοχεία και σπίτια φίλων και συγγενών.

Το επίκεντρο του νέου σεισμού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται από άλλο ρήγμα από αυτό που προκάλεσε τη δόνηση των 6 Ρίχτερ την Τετάρτη, με τους επιστήμονες να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι πλούσια για τις επόμενες εβδομάδες. Ήδη από το σεισμό της Τετάρτης έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Ήδη λίγη ώρα μετά τα 5,9 Ρίχτερ έγινε μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, ενώ μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 6:00 της Παρασκευής ταρακούνησαν την Ελασσόνα συνολικά 24 μετασεισμοί.

Τι λένε οι ειδικοί για τα 5,9 Ρίχτερ

Για «σεισμό – έκπληξη», δεδομένου ότι είχε ανάλογο μέγεθος του κυρίου σεισμικού γεγονότος της Τετάρτης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τη νέα δόνηση που έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης την Θεσσαλία.

Ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα, λίγο βορειότερα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης.

Σε νεότερες δηλώσεις του, σήμερα το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Δεν ανησυχούμε αλλά προβληματιζόμαστε. Ο σεισμός ευτυχώς έγινε σε μια άλλη περιοχή που είναι αραιοκατοικημένη. Θα ανησυχούσαμε αν πήγαινε η δραστηριότητα προς τα νοτιοανατολικά. Είναι καλό που πηγαίνει προς τα βορειοδυτικά είναι βουνά και μη κατοικημένες περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μάλιστα, «ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τα Τίρανα»! Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα έχουμε μια μακρόσυρτη μετασεισμική ακολουθία», αλλά «όσο πάει θα μικραίνει το μέγεθος».

Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία, τόνισε μιλώντας για τη δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Κουφόπουλο.

Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Για ένα σπάνιο φαινόμενο με τον διπλό ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα μέσα σε δύο 24ωρα, έκανε λόγο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο σεισμολόγος και πρώην διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν. Να τονιστεί ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει αναφέρει τον σεισμό της Τετάρτης με μέγεθος 6 Ρίχτερ και αυτόν της Πέμπτης με 5,9 Ρίχτερ.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ – ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ!! – Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία τελικά έχουν ίδιο μέγεθος, δλδ 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου, τα μεγέθη του οποίου εμπιστεύομαι. Επιπλέον οι δύο σεισμοί έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δλδ τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου.

Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Συνεπώς, ο κίνδυνος δεν πέρασε».

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο με σεισμόπληκτους

Μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε και ανησύχησε ξανά την Ελασσόνα και τις γύρω περιοχές, κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί για λίγη ώρα το ξενοδοχείο «Ληθαίον» στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι από το χωριό Δαμάσι, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον πρώτο σεισμό.

Την εκκένωση του ξενοδοχείου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, κατέγραψε trikalavoice.gr. Έγινε προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό το βράδυ της Πέμπτης και με τη βοήθεια ειδικής ομάδας διάσωσης που έφτασε από τη Θεσσαλονίκη. Παρούσα η αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων Γεωργίας Κοτρώνη η οποία όπως σημειώνει σε δηλώσεις της “κάνουμε κάθε τι δυνατό για να προσφέρουμε βοήθεια στους φιλοξενούμενούς μας. Εκτός από το φαγητό και το νερό, τους εξασφαλίζουμε φάρμακα από το κοινωνικό φαρμακείο και ό,τι άλλο έχουν πραγματικά ανάγκη”. Αργά το βράδυ και όταν οι μετασεισμοί κόπασαν οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Χωρίς ρεύμα από το νέο σεισμό

Από το νέο χτύπημα των ρίχτερ, έμειναν χωρίς ρεύμα τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις αλλά και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον προηγούμενο σεισμό. Αρκετοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους των χωριών και όπως είναι λογικό, υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.

Εσπευσμένα στην περιοχή ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

 

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme