Κάλυμνος: Πάνω από 80 κρούσματα κορωνοϊού – Το παρασκήνιο, οι αποφάσεις και οι εντολές για το «σκληρό» lockdown

Κάλυμνος: Πάνω από 80 κρούσματα κορωνοϊού – Το παρασκήνιο, οι αποφάσεις και οι εντολές για το «σκληρό» lockdown

Σε αυστηρό lockdown η Κάλυμνος, ύστερα από την έξαρση των κρουσμάτων. Ποια μέτρα ισχύουν έως τις 9 Ιανουαρίου. Τι δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού.

Σε εφαρμογή βρίσκεται από τις 06:00 τα ξημερώματα το αυστηρό τοπικό lockdown στο νησί της Καλύμνου, που προβλέπει, μεταξύ άλλων την απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νησιού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 05:00 τα ξημερώματα.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάληςτα κρούσματα κορωνοϊού στο νησί είναι πάνω από 80. Σημείωσε πως το θετικό είναι πως έχουν εντοπιστεί οι 4-5 πυρήνες από τους οποίους προήλθαν τα κρούσματα και βρίσκονται όλοι σε καραντίνα.

Σχετικά με τις αιτίες των δεκάδων κρουσμάτων, ο κ. Διακομιχάλης επισήμανε ότι στο νησί υπάρχουν πολλοί αρνητές του ιού που δεν εφάρμοζαν τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι τα Χριστούγεννα σε ορισμένες εκκλησίες γιορτάστηκαν με πολύ μεγάλη παρουσία κόσμου, ενώ πολλές γειτονιές γιόρτασαν μαζικά.  «Δυστυχώς υπήρχαν πολλοί αρνητές στο νησί που δεν εφάρμοζαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Τα Χριστούγεννα εδώ γιορτάστηκαν τουλάχιστον στο κομμάτι των εκκλησιών με πολύ μεγάλες παρουσίες, κόσμο. Δυστυχώς. Από την άλλη μεριά υπήρχαν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί σε κάποιες περιοχές που ελέγχθηκαν πλημμελώς παρά τις εκκλήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού.  «Στην Κάλυμνο λειτουργούν κάποιες περιοχές με παραδοσιακό τρόπο, το ένα νοικοκυριό μπορεί να μεταφερθεί στο άλλο, δεν είναι θέμα αρραβώνων» επισήμανε.

Αναστολή εργασιών – Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν

Για όσο διάστημα θα διαρκέσει το «σκληρό» lockdown στο νησί, αναστέλλονται κάθε είδους εργασίες. Ενδεικτικά απαγορεύονται οι οικοδομικές, ηλεκτρικές, υδραυλικές εργασίες, καθώς και την αλιεία. Θα λειτουργούν μόνο σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνοι, φαρμακεία, ιατρεία, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα συγκεκριμενοποιεί ποιες επιχειρήσεις θα μπουν σε αναστολή, εκτός του λιανεμπορίου που ήδη ανακοινώθηκε, αλλά και ποιες θα παραμείνουν ανοιχτές, όπως λόγου χάρη αναμένεται να γίνει με τα ζαχαροπλαστεία.

Αυστηροποίηση ελέγχων με εντολή αρχηγού ΕΛ.ΑΣ

Ήδη έχει δοθεί εντολή αυστηρότατων ελέγχων των μετακινήσεων στο διοικητή του αστυνομικού τμήματος του νησιού, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Πλέον όποιος κυκλοφορεί ασκόπως μετά τις 18:00 το απόγευμα θα βρίσκεται αντιμέτωπος με επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 300 ευρώ.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και σε διαφορετικά σημεία του νησιού, ώστε να αποτραπούν εικόνες που παρατηρήθηκαν προσφάτως, με μειωμένους ελέγχους από πλευράς αστυνομικών και δεκάδες πολίτες να κυκλοφορούν ασκόπως, με κίνδυνο να διασπείρουν τον κορωνοϊο.

Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν αγαθά ή να γυμναστούν, θα μπορούν να το κάνουν στέλνοντας sms έως και τις 18:00 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία delivery θα είναι διαθέσιμη ακόμη και μετά το πέρας της συγκεκριμένης ώρας.

Επίσης, δόθηκε εντολή επιτήρησης των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον covid, αλλά και των οικείων που είναι αρνητικοί στον ιο, αλλά είναι στενές επαφές τους. Οι θετικοί έφτασαν τους 40, ενώ οι στενές επαφές τους, ξεπερνούν τις 100.

Σύμφωνος με το lockdown δήμαρχος και έπαρχος

Πριν ανακοινωθούν τα αυστηρά μέτρα του τοπικού lockdown, υπήρξε σειρά τηλεφωνικών επαφών του δημάρχου του νησιού, κ. Διακομιχάλη, του επάρχου, κ. Μουσελή, με υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με όλους τους εμπλεκόμενους να δηλώνουν σύμφωνοι με τα μέτρα και με κάποιους τοπικούς παράγοντες μάλιστα να αναφέρουν πως « έπρεπε οι συγκεκριμένες αποφάσεις να ληφθούν νωρίτερα».

Γνώση των προθέσεων είχαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος και ο λιμενάρχης.

Εντολή ενίσχυσης του νοσοκομείου

Έντονος προβληματισμός σχετικά με τις αντοχές του κέντρου υγείας του νησιού υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και του υπουργείου υγείας, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να «βουλιάξει» και να χρειαστεί να αυξηθούν οι αεροκομιδές ασθενών.

Για αυτό τον λόγο υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκο, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα και επί τόπου, όποιες ανάγκες παραστούν.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 9 Ιανουαρίου με πρόθεση να συνεχιστούν, εάν δεν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων.

πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme.gr